Czym jest MAP?

Nasze pieczywo sprzedawane w największych sieciach handlowych pakowane jest w specjalnych opakowaniach MAP (z ang. Modified Atmosphere Packaging), które polega na zastąpieniu powietrza wypełniającego opakowanie odpowiednio dobraną mieszaniną gazów.

Technologia MAP jest metodą przedłużania trwałości żywności za pomocą zmodyfikowanej atmosfery w środku opakowania. Ma ona na celu hamowanie rozwoju mikroorganizmów, czyli zapewnia bezpieczeństwo dla konsumenta oraz przedłużenie świeżości produktu.

Dzięki zmniejszeniu zawartości tlenu do minimum, opakowania w technologii MAP zapewniają długi termin przydatności do spożycia.

Jak je przygotować?

Pieczywo przeznaczone jest do samodzielnego odpieku w domu. Oznacza to, że już na etapie produkcji poddaliśmy je wstępnemu przygotowaniu w technologii półzapieku. Pieczywo pakowane w nasze opakowania MAP nie jest więc surowe, a pełnowartościowe. Jednak aby uzyskać lepsze walory smakowe przed spożyciem zaleca się dopiec samodzielnie produkt w domu.

Najlepiej dopiec pieczywo Dakri w piekarniku, opiekaczu lub na kratce tostera. Rekomendujemy pieczenie w temperaturze ok. 220 st. C przez 2-5 min. Po otwarciu opakowania należy je spożyć w ciągu 24 godzin.

Otwarte opakowanie przechowywać w suchym miejscu w temperaturze otoczenia.

250 C

2-5 MIN.

PIEKARNIK

KONTAKT GRILL